Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Herman

“Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

Nagelresectie

Verwijderen van een deel van een ingegroeide nagel

Regelmatig krijgen we binnen de praktijk patiënten met ingegroeide nagels. Mensen die al enige tijd rondlopen met pijnlijke nagels of mensen die sneller aan de bel trekken. De ene patiënt is hier al mee bij de huisarts geweest, een ander maakt gelijk een afspraak bij de pedicure of podotherapeut. De ene patiënt is heel angstig voor de behandeling, de ander komt redelijk ontspannen binnen.

Let op: niet bij iedere Podozorg praktijk is het mogelijk om een nagelresectie uit te laten voeren.

Wanneer een nagelbeugel niet voldoende is

Vaak is een ingegroeide nagel goed te behandelen door het verwijderen van een spicula (nagelpunt) en/of het plaatsen van een nagelbeugel.

Nagelregulatie met beugel.

Wanneer dit echter niet voldoende is kan er door een podotherapeut of een arts een partiële nagelresectie uitgevoerd worden. De podotherapeut die dit uitvoert heeft naast de opleiding podotherapie ook een aanvullende cursus gevolgd waar praktijkervaring door middel van stage opgedaan is en uiteindelijke vaardigheden door een toeziend arts getoetst is waardoor deze bekwaam is in het toedienen van verdoving en het uitvoeren van de nagelresectie. De partiële nagelresectie wordt uitgevoerd als andere behandelmethoden niet meer uitgevoerd kunnen worden door ontsteking of te veel pijn. Ook wanneer de nagel te krom- of tunnelvormig is en de zijkanten niet meer toegankelijk zijn kan een partiële nagelresectie uitgevoerd worden.

De behandeling

Bij een partiële nagelresectie wordt een deel van de ingegroeide nagel onder lokale verdoving verwijderd. Als er sprake is van wildvlees rondom de ingegroeide nagel zal ook dit verwijderd worden. De ingreep zelf duurt ongeveer 30 minuten per te behandelen teen.

Wanneer de patiënt plaatsgenomen heeft op de behandelbank wordt de teen eerst gedesinfecteerd en met twee injecties verdoofd. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn, daarom kan de patiënt een uur voor de behandeling een paracetamol innemen zodat deze minder pijnlijk zijn. Nadat de verdoving ingewerkt is wordt er een tourniquet (elastieken bandje) rondom de teen geplaatst om tijdelijk geen bloed richting de teen te laten gaan. Hierna wordt de nagel ingeknipt tot de nagelriem en onderhuids tot de nagelwortel, het stukje nagel wordt dan verwijderd. Nadat het stukje verwijderd is wordt er fenol in de opening gedruppeld en 2 minuten ingemasseerd, dit zorgt ervoor dat er geen nieuwe nagel vormt. Vervolgens wordt de wond met drukverband verbonden.

Voorbeeld van een nagel na nagelresectie.

De verdoving blijft ongeveer 2 uur werkzaam. Wanneer er na de behandeling nog pijn is aan de behandelde teen kan er paracetamol gebruikt worden. Na de behandeling mag de patiënt zelf niet autorijden en wordt het aangeraden om open schoeisel te dragen. Verdere nabehandeling wordt gedurende het consult besproken door de podotherapeut.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.