Zijn uw verwachtingen te hoog?
Nee helaas, een gekke vraag misschien die niet zo gesteld zal worden aan een (register) podoloog of podotherapeut, maar het verwachtingsbeeld kan toch een beetje in die hoek zitten. Hoe graag wij het ook zouden willen om u dit te geven, maar nieuwe voeten door nieuwe steunzolen zal niet lukken.
Wel is het mogelijk na het horen en onderzoeken van uw voetklacht om in samenspraak met u naar de beste oplossing zoeken om uw klacht zo goed mogelijk te behandelen. Voor elke type voetklacht zijn er meerdere oplossingen, soms afzonderlijk maar meestal ook gecombineerd. Dit kan ook in samenwerking met bijvoorbeeld een fysiotherapeut of (medisch) pedicure zijn, afhankelijk wat de klacht is en wat eraan gedaan kan worden.
De beste oplossing voor uw voetklachten
Een voetklacht kan in een korte periode ontstaan, maar kan er ook heel langzaam ingeslopen zijn. Waar er eerst geen klacht is of u heel ver weg iets voelt kan dat een punt bereiken waar de pijnklacht niet meer acceptabel is en waar er niet meer gewacht kan worden om te zien of het vanzelf wel overgaat.
Daar begint het moment om er iets aan te doen. Soms komt de vraag of het weer helemaal weg gaat of de verwachting dat de zooltjes alles laten verdwijnen. Hierbij is uitleg belangrijk, want die verwachting kan overgaan in teleurstelling. De zooltjes geven namelijk geen nieuwe voeten maar helpen mee de klacht aan te pakken door bijvoorbeeld de oorzaak weg te halen of de klacht drukvrij te leggen, zover dat podologisch mogelijk is.
Schoenadvies
Schoenadvies is één van de onderdelen die met u besproken worden. Goede schoenen zijn belangrijk bij het bestrijden van de klacht en maar kan ook de oorzaak ervan zijn.
Voetoefeningen
Oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van het verbeteren, gegeven door de (register) podoloog, podotherapeut of bijvoorbeeld fysiotherapeut.
Steunzolen
Steunzolen leggen in diverse gevallen, bijvoorbeeld waar de pijn onder de voorvoet zit, de pijnlijke plek drukvrij maar zetten de voet ook weer recht als dit medeverantwoordelijk is. Als er pijn onder de hiel is wordt de steunzool ook vaak ingezet. Niet alleen om de pijn zo goed mogelijk te ontzien maar tevens om de scheefstand van de voet of hielbeen welke mede de oorzaak is van het ontstaan van de klacht te corrigeren.
Bij steunzolen worden er ook oefeningen meegegeven, om de klacht zo goed mogelijk aan te pakken. Helaas worden deze vaak vergeten of te weinig, te kort (of zelfs te veel) gedaan, waardoor de pijn niet goed behandeld kan worden. Bij de controle is regelmatig het antwoord “tja, vergeten te doen”.
Alle beetjes helpen
Steunzolen, de oefeningen, waar nodig multidisciplinaire samenwerking, uw eigen discipline, goed schoenadvies en de juiste therapie zijn allemaal even belangrijk voor het verloop van hoe de pijn en genezing zich zal ontwikkelen.
Dus op de vraag “krijg ik nieuwe voeten met nieuwe zooltjes?”, moeten we helaas “nee” antwoorden. Wel werken de steunzolen eraan mee dat het beter zal gaan met uw voetklachten. Soms snel en soms pas na een langere tijd. Maar het is altijd belangrijk dat de patiënt beseft dat de voetklachten alleen samen en met zelfdiscipline kunnen worden verholpen. Nieuwe voeten krijgt u helaas niet, maar wel de beste zorg. Dat is niet alleen het maken en meegegeven van therapiezolen maar ook alles daar omheen.
Praktijkvoorbeeld
Er kwam een patiënt op het consult met flinke pijn onder de linker voorvoet. Na onderzoek en echobeelden bleek het een kapselprobleem te zijn onder het 3de gewrichtje van het middenvoetsbeentje en eerste teenkootje te zijn, het MTP-3 gewricht. Tevens een forse scheefstand waardoor de voeten naar binnen zakten.
Na diverse uitleg (eerst wennen en niet gelijk forceren met grote afstanden) zowel mondeling als op papier meegegeven, ging het heel goed en kon de patiënt weer beter lopen. Echter ondanks herhaaldelijke uitleg over het eerst wennen aan de zolen en het rustig opbouwen hiervan, wandelende de patiënt, nu eindelijk verlost van de voorvoetpijn, vanaf dag één gelijk bijna dagelijks twintig kilometer met de zooltjes.
De patiënt voelde wel wat druk onder de binnenkant van de hielen, maar het kon weer die lange wandelingen zoals een jaar eerder voor de voorvoetklacht. Tot het moment dat diegene zich na vier maanden meldde vanwege hielproblemen en dat dat kwam door de zolen.
Tijdens het gesprek bleek dat de patiënt alle uitleg naast zich neer gelegd had, want het ging goed en dan was de rest qua uitleg niet nodig en vergeten. In deze casus werkte de oplossing dus goed maar werd alle adviezen genegeerd.
Vind een praktijk
Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.